Vajdaság
Élmény legyen anyává válni 
A születés témakörével foglalkozó rendezvénysorozat Magyarkanizsán és Szabadkán
Betűméret:             

A magtól a hajtásig – Út a baba gondolatától a kisgyermekes létig címmel szervezték meg idén Magyarkanizsán és Szabadkán a születés témakörével foglalkozó rendezvénysorozatot. Immár 11. éve szerveznek minden májusban a családtervezéssel, szüléssel kapcsolatos eseményeket, amelyeknek az a céljuk, hogy minél több család vállaljon minél több gyermeket.

Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember volt az, aki bő egy évtizede kezdeményezte, hogy legyenek ilyen események nálunk is a magyarországi Születés hete mintájára. Az indulásról, a célokról, az elért eredményekről kérdeztük.

- Nagyon-nagyon fontos, hogy legyen az évnek egy olyan időszaka, amikor azok, akik gyermeket terveznek vagy már várandósak, illetve nem régen szültek és tele vannak számos kérdéssel, kérdéseikre választ kaphassanak, lehessen hová fordulniuk. Pontosabban, hogy azok a szakemberek, akik ezekkel az érzékeny kérdésekkel foglalkozzanak, láthatóvá váljanak az év egy adott pillanatában, utána pedig folyamatosan lehessen kapcsolatot tartani velük. Ez két okból is fontos. A várandóság, a szülés, a születés egy meglehetősem érzékeny időszak. Hormonálisan és érzelmileg is megterhelő tud lenni, de ha erre az időszakra alaposan felkészülnek azok a szereplők, akik ennek részesei, akkor olyan jó születés-élmények lehetnek, amik megteremtik annak a lehetőségét, hogy további gyermekeket vállaljanak. Legyünk várandósak és szüljünk úgy, hogy ahhoz ne traumák kapcsolódjanak, hanem olyan érzések, amiatt szembe néznék ezzel a feladattal.

Ezek a kismamák, ha az ilyen előadásokon megismerkednek egymással, utána tartják-e a kapcsolatot egymással, illetve az előadókkal?

- Pont ez volt a másik cél, nem rangsorolnám, hogy elsődleges vagy másodlagos cél, hogy teremtődjön egy olyan mikroközösség, amiben azok, akik hellyel-közzel egyidőben voltak várandósak vagy egyidőben szültek, azok össze tudjanak kapcsolódni, hisz az egy nagyon megtartó erő, ha vannak anyatársak, akiket akár az örömteli pillanatokban, de akár a nehéz pillanatokban is meg lehet keresni, telefonon lehet hívni, össze lehet jönni. Az ember alapvetően nem magányos lény, különösen az, aki éppen most adott életet a gyerekének. Egy-egy ilyen esemény tulajdonképpen közösségteremtő hatással is bír.

Vannak-e olyan szakemberek, akik magyarul tudnak ezekről a témákról beszélni? Úgy tudom, hogy egyre többen képezik magukat ezen a téren Vajdaságban is.

- Ez a lehető legjobb hír, hogy az elmúlt 2-3 évben kialakult egy olyan női kör, akik nagy odafigyeléssel, alapossággal fordulnak azon nőtársaik felé, akik még a szülés vagy várandóság előtt állnak. Ők a Tulipa Vajdasági Dúlák. Azt látom, hogy nagy odaadással, lelkesedéssel szerveznek nemcsak májusban, hanem az év különböző időszakaiban is szülésfelkészítőket, anyai programokat. Azt hiszem, hogy ez egy fontos dolog, még akkor is, ha ezen életeseményeken már túl vagyunk, vagy még éppen előtte állunk. Olyan megbízható, evidencián alapuló információkhoz lehet jutni, a szüléssel, szülés utáni időszakkal kapcsolatban, amik nagyon meghatározók a nők életében. Nyilván, az ő holdudvarukban vannak más szakemberek is, akik inkább a lélektani résszel foglalkoznak. Egyre több olyan szakember kerül ugyanis a látótérbe, akikkel összefogva ki tudunk alakítani egy olyan közösséget, amibe elégedett és boldog várandós nők, fiatal anyukák tartoznak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szent Flórián ünnepe Muzslyán - illusztráció
2024. MÁJUS 4.
[ 23:11 ]
A kishegyesi focipályán gyűltek össze május elsején azok, akiket a szeles idő nem riasztott el. A Kishegyesi Kismotoros Banda szervezésében babgulyást főztek, a bevételt a helyi templom orgonájának felújítására ajánlották fel. Harmincezer dinárt sikerült összegyűjteni. A pénzt a napokban adják át a helyi plébánián....
2024. MÁJUS 2.
[ 14:40 ]
Egy ember meghalt egy súlyos közlekedési balesetben, amely valamivel éjfél után történt Pancsova közelében. A pancsovai rendőrség az N1-gyel közölte: a férfi egyedül volt az autóban, amikor a jármű felborult, ehhez pedig valószínűleg az vezetett, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt. A sofőrt...
2024. MÁJUS 2.
[ 11:09 ]
Több ezer ember ünnepelte május 1-ét Palicson, s ha a folytatásban kedvező lenne az időjárás, az elkövetkező hat ünnepnapon néhány tízezer vendégről is lehetne beszélni talán. A viharos szél sem gátolta meg az embereket abban, hogy kilátogassanak a Palicsi-tó partjára, ahol a sorrendben 39. szervezett majálison a már...
2024. MÁJUS 1.
[ 16:16 ]
Beolvasás folyamatban